Big Bang HTL 4, Schulbuch

22 Biochemie und Biotechnologie (IV. Jahrgang, 7. Semester) Der menschliche Körper kann Cholesterol selbst herstellen und baut es auch weiter zu diversen Hormonen (z. B. viele Geschlechtshormone) oder Gallensäuren um. Cholesterol war seit den 60er Jahren des 20. Jahrhunderts lange im Verdacht bei einem übermäßigen Konsum in der Nahrung Herz-Kreislauf-Erkrankungen zu verursachen. Der Grund dafür ist die Ablagerung des Cholesterols in den Arterien. Heute weiß man, dass der Cholesterolspiegel im Blut bei den meisten Menschen nur sehr bedingt durch die Ernäh- rung steuerbar ist. Hier spielen auch die erbliche Veran- lagung und die körperliche Betätigung eine große Rolle. Mehr über die Rolle des Cholesterols in der CLIL Box zu diesem Thema. CLIL – Cholesterol To transport the water insoluble cholesterol with the blood- stream, it is packed into particles called lipoproteins . They have an outer shell of membrane proteins and phospholi- pids and are filled with cholesterolesters or triacylglycer- ides. Some of these particles are tiny and of high density. They are called HDLs (= high density lipoproteins) . Others are huge and fluffy. Those are called LDLs (= low density lipoproteins). LDLs travel from the liver to everywhere else in the body. All cells in need of cholesterol or fat extract it from them. If not all cholesterol is used up by cells, it forms deposits on the inner arterial walls. This is called plaque and causes the ar- tery to become constricted. As a result blood flow through the artery is restricted. Plaque also causes the immune system to react, which results in inflammation and further hardening of the arterial wall. When the hard plaque breaks apart and is transported to narrow arteries, it can cause a blockage. As a result parts of the body receive no supply of oxygen. If this happens in the heart, it is called a heart attack, whereas in the brain it would cause a stroke. This is why LDLs are often referred to as “bad cholesterol”. HDLs transport cholesterol from the body back to the liver . Like a garbage truck, they dispose off the cholesterol and prevent it from forming plaque. So they are called “good cholesterol”. It is not easy to influence the level of either good or bad cholesterol. Some people have a genetic predisposition i Fig. 2.16: Structure of a lipoprotein Zusammenfassung Lipide sind ganz oder teilweise hydrophobe Naturstoffe. towards high levels of bad cholesterol. Others respond well to a low-cholesterol diet. It has been shown that the biggest dietary influence on cholesterol levels is the mix of fats and carbohydrates in one’s diet, not the cholesterol itself. Abb. 2.17: Good and bad Cholesterol F4 Z Abb. 2.18 Bearbeite die folgenden Aufgaben! Bestimme, zu welcher Gruppe von Lipiden die folgenden Moleküle zählen: L a. b. c. Begründe, warum Pflanzen gerade in den Samen den Speicherstoff Fett verwenden. L Zeichne die Struktur eines Triacylglycerols mit Palmitinsäure, Ölsäure und Linolsäure. L 2 F5 B1 Abb. 2.19 F6 B1 F7 B1 Nur zu Prüfzwecken – Eigentum des Verlags öbv

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