Big Bang HTL 3, Schulbuch

Organische Technologie und Ökologie (III. Jg., 6. Sem.) 119 Organische Grundchemikalien 12 Methanal (Formaldehyd) Eigenschaften: farbloses, stechend riechendes, giftiges Gas, ätzend und krebserregend beim Menschen. Methanal ist gut in Wasser löslich, es kommt als 40%ige wässrige Lösung in den Han- del, diese Lösung heißt Formalin. Verwendung: Formaldehyd dient als Ausgangsstoff für viele chemische Produkte. Aus Methanal können Kunstharze hergestellt werden, die als Einschlussmittel Verwendung finden oder als Verklebungsmittel z. B. für Spanplatten . Außerdem werden Düngemittel, Bindemittel, Konservierungsmittel, Ionenaustauscher und viele andere Produkte unter Mitwir- kung von Methanal hergestellt. Als Formalinlösung kommt es als Konservierungsmittel für biologische Präparate (z. B. Insekten, Fische, …) oder auch für Leichenteile zum Einsatz. Wegen der Gesundheitsge- fahren greift man hier allerdings vermehrt auf Isopropanol zurück. Unbeabsichtigte Freisetzung: Immer wieder kommt es zu Gesundheitsschäden durch Formaldehyd-Austritte . Dies kann z. B. bei Holzmöbeln passieren, deren Spanplatten mit Formaldehydharzen ver- klebt wurden. Trotz strenger Auflagen und des Einsatzes auch nicht-Formaldehyd-haltiger Klebstoffe kommt es im- mer noch zu Grenzwertüberschreitungen. Auch Textilien können Auslöser für Methanal-Ausgasungen sein. Größere Mengen Formaldehyd entstehen bei kleinen Holz-Brennöfen, vor allem wenn mit feuchtem Holz geheizt wird. Auch der KFZ-Verkehr und Biogasanlagen produzieren Methanal-Abgase . Nicht zu vergessen der Zigarettenrauch , in dem sich Formaldehyd in wesentlichen Mengen befindet. Auch in unserem Körper kann nach Genuss von alkoholi- schen Getränken Formaldehyd entstehen. Info: CLIL The chemistry of a hangover Abb. 12.19: Warnhinweis auf einer Zigarettenpackung CLIL – The chemistry of a hangover After a night of celebrating and having a few drinks too many, you might suffer from symptoms like a headache and nausea. These are the symptoms of a common hangover, a chemical consequence of drinking alcoholic beverages. There are a few facts that contribute to these unpleasant effects into various degrees. Ethanol has a diuretic effect on the body, causing an in- crease in urination. This dehydration can lead to thirst and headache in the next morning. Another issue is what our body makes of ethanol. Ethanol is broken down by enzymes . The enzyme alcohol dehydroge- nase (ADH) breaks down ethanol to acetaldehyde ( ethanal ). Ethanal which is a toxic compound and known carcinogen. Then aldehyde dehydrogenase (ALDH) breaks acetaldehyde down to acetate, which is then converted to CO 2 and water. However, ADH works faster than ALDH. This leads to a build- up of acetaldehyde , which can cause symptoms like nausea, sweating, increased heart rate and headache. Aside from ethanol alcoholic drinks also contain many other chemical compounds, which are produced by alcoholic fer- mentation. These compounds are named congeners (deutsch: Congenere). In most alcoholic drinks there are found small amounts of other alcohols, including methanol , as by-products of the distillation or brewing process. Whiskey and red wine have much higher congener levels than beer or vodka for example. Higher congener levels can increase the severity of hangover symptoms. Methanol is broken down by exactly the same enzymes that break down ethanol, though these enzymes are more specific to ethanol. So as long as there is ethanol to break down, the methanol stays in the body and accumulates. Only when they are finished with the ethanol, do the enzymes break down methanol into the toxic compounds methanal (formaldehyde) and formic acid . This delay can explain the delayed occurrence of hangovers, and also why the so called „hair of the dog that bit me“ might help – if only shortly. As long as the enzymes are busy breaking down ethanol they don´t touch the methanol. More recent research shows that our immune system might also have a part in the hangover´s genesis. Alcohol seems to have an effect on cytokines – small molecules that help control the immune system. Ethanol can increase the con- centrations of certain cytokines , causing an imbalance in the immune system that could result in symptoms such as headache, fatigue and memory loss. As you can see there are many factors that contribute to the experience of a hangover. The safest method to avoid these symptoms is not to drink alcohol at all! i Nur zu Prüfzwecken – Eigentum des Verlags öbv

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